Rola witaminy D3 w skórze
Witamina D3 dla zachowania młodej cery. Witamina D3 reguluje cykl odnowy biologicznej naskórka, który w młodej skórze trwa średnio 28 dni i wydłuża się wraz z wiekiem. Deficyt witaminy D3 powoduje pogarszanie się jakości skóry czy szybsze starzenie się. Również jej deficyt powoduje zwiększenie podatności na stany chorobowe. Również zaburzenia procesu złuszczania, pogorszenie funkcji barierowych i mniejszą odporność na czynniki zewnętrzne.
Witamina D3 należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza że są one niezbędne do jej wchłonięcia.
Podstawowym źródłem witaminy D3 jest jej synteza w skórze pod wpływem promieniowania UVB. Promienie z zakresu UVB stymulują w naskórku wytwarzanie fizjologicznie aktywnej formy witaminy D3 z prowitaminy D. Drugim źródłem witaminy D3 jest pożywienie, jednak w tym przypadku stanowi zaledwie około 10 proc. Na syntezę witaminy D w skórze wpływa bardzo wiele czynników, m. in. czas ekspozycji na słońce, stopień pigmentacji skóry, wiek, czy ilość tłuszczów w diecie. Pamiętaj więc o tym, aby na urlopie, k(choć nie tylko) spożywać każdego dnia produkty bogate w kwasy tłuszczowe tj. oliwę z oliwek, awokado czy inne tłuszcze roślinne.
Stosowanie syntetycznych filtrów UV, ograniczających docieranie promieni UVB do skóry, hamuje wytwarzanie witaminy D3. Badania pokazują, że aplikowanie preparatów z filtrem nawet o SPF 8 zmniejsza produkcję witaminy D3 w skórze aż o 95 proc. Wymieszaj olejki: z pestek malin, marchewkowy i kokosowy a otrzymasz naturalny balsam z filtrem. Pamiętaj jednak o ważnej zasadzie – nadmiar szkodzi – nie wyleguj się więc całymi dniami na słońcu, ciało chroń zwiewną odzieżą.
Dla pięknej i zdrowej cery
Nie smaruj się kremami z chemicznym filtrem!
Wystawiaj ciało na słońce ok. 30 min dziennie!
Noś kapelusz z dużym rondem, aby osłonić twarz przez resztę dnia!
Dla syntezy witaminy D3, spożywaj codzienną porcję (2 stołowe łyżki) kwasów tłuszczowych w postaci: oliwy z oliwek, oleju lnianego lub innych zdrowych olejów roślinnych.