Jak skutecznie walczyć z trądzikiem różowatym – część I dieta i detoksykacja

Jak skutecznie walczyć z trądzikiem różowatym – część I dieta i detoksykacja.

Osoby borykające się z trądzikiem różowatym niejednokrotnie zadają sobie pytanie jak go wyleczyć. Niestety nie ma jednej odpowiedzi dla wszystkich przypadków. Bo to zależy…

Jak skutecznie walczyć z trądzikiem różowatym. Nie do końća mówi się o tym, że żadne antybiotyki, czy sterydy nie wyleczą podłoża jego powstawania. Działają w sposób ogólny na cały organizm i dlatego mogą uśpić zmiany na jakiś czas, jednak po skończonej terapii farmakologicznej prędzej czy później problem powróci ponownie.

tradzik różowaty częsc I

Chcąc kompleksowo podejść do leczenia trądziku różowatego trzeba problem podzielić na kilka obszarów, gdyż leczenie musi być oparte nie tylko o specyfiki stosowane miejscowo, ale przede wszystkim konieczne jest zweryfikowanie swojej diety, stylu życia, emocji. Również zintegrowanie kilku metod leczenia da lepsze rezultaty. Ważna jest detoksykacja, dietoterapia, psychosomatyka a nawet biopsychologia. Również Tradycyjna Medycyna Chińska oraz akupunktura mogą pomóc w procesie leczenia.

Efekt końcowy zależy jednak w głównej mierze od pełnego zaufania jakim pacjent obdarzy terapeutę, od otwartości na zmiany oraz obserwacji siebie.

Aby nie gromadzić w jednym miejscu zbyt wielu informacji, zarys leczenia trądziku różowatego postanowiłam podzielić na trzy wpisy. Pierwszy dotyczyć będzie stosowania właściwej diety, drugi naturalnych kosmetyków a trzeci skupi się waśnie na aspekcie emocji.

Potencjalnych przyczyn powstawania choroby jest wiele. Dlatego piszę „potencjalnych”, gdyż tak do końca nie wiadomo jakie dokładnie czynniki mają wpływ na jego powstawanie. Mogą to być: łojotok lub nieprawidłowy skład łoju (jego skład chemiczny), zaburzenia hormonalne, zakażenie mieszków włosowych roztoczem Demodex folliculorum, zakażenia bakteryjne, choroby układu pokarmowego, zaburzenia wewnątrzwydzielnicze, schorzenia wątroby, schorzenia wewnętrzne żołądka np. choroba wrzodowa związana z obecnością bakterii Helicobacter pylori, zaburzenia trawienia w tym nietolerancja pokarmów, zbyt długie stosowanie maści lub kremów zawierających sterydy. Mówi się również o tym, że rozwojowi choroby sprzyja zaatakowanie skóry grzybami Pityrosporum ovale. Specjaliści doszukują się też podłoża genetycznego tej uciążliwej choroby.

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami czynniki, które mogą nasilać występujący już u danej osoby trądzik różowaty to: 
  • Nadmierne opalanie – 81% osób
  • Stres – 78%
  • Wysoka temperatura powietrza – 75%
  • Intensywne ćwiczenia fizyczne – 56%
  • Gorąca kąpiel – 51%
  • Wilgoć – 44%
  • Niektóre kosmetyki – 41%
  • Niektóre leki – 15%

Czynniki żywieniowe zwiększające trądzik różowaty:

  • Spożycie alkoholu – 52%
  • Pikantna żywność – 45%
  • Gorąca żywność i napoje – 35%
  • Niektóre owoce – 13%
  • Marynowane mięso – 10%
  • Niektóre warzywa – 9%
  • Produkty mleczne – 8%

Jak skutecznie walczyć z trądzikiem różowatym? Pierwszym krokiem do pracy z leczeniem tego schorzenia będzie detoks organizmu. dostosowany indywidualnie do osoby. Nie ma jednej recepty dla wszystkich, jak powinien on przebiegać, jednak faktem jest, iż każda osoba cierpiąca na trądzik różowaty powinna go przejść. Należy skupić się na oczyszczeniu wątroby, która ma za zadanie metabolizować hormony, wzmocnieniu układu pokarmowego i pracy jelit, również zwrócenie uwagi na ewentualne zaleczenie dysbiozy jelitowej, która często idzie w parze z trądzikiem różowatym, ma tutaj ogromne znaczenie.

Rozpoczynając detoksykację i zmieniając dietę na bogatą w składniki odżywcze, które wspomagają proces leczenia, należy mieć na uwadze, że żadna dieta nie pomoże uzupełnić niedoborów witamin, jeśli dokucza nam jedna z wymienionych dolegliwości.

Zaburzenia układu pokarmowego upośledzają wchłanianie składników odżywczych, więc po nic nam bogate w witaminy owoce i warzywa czy składniki mające wpływ na wygląd naszej cery, jeśli nasz organizm kuleje z ich przyswajaniem.

Proces detoksu jest jednym z etapów naprawczych i niezbędnych w procesie przywracania organizmu do równowagi. Poniżej skupiłam się troszkę bardziej na kilku przypadłościach, którym przypisuje się wpływ na rozwój trądziku różowatego.

Przewlekłe zaparcia

Wydaje się to na pozór mało związane z cerą, ale jednym z czynników mogących powodować powstawanie trądziku różowatego są przewlekłe zaparcia. Ich powstawaniu sprzyja zbyt małe spożycie wody, dieta uboga w błonnik pokarmowy, jadłospis bogaty w przetworzone produkty, tłuszcze nasycone, cukry rafinowane oraz napoje słodzone sacharozą lub syropem glukozowym. Menu trzeba poszerzyć o warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste i warzywa strączkowe, błonnik.

Zaburzenia pracy wątroby

Zaleca się przede wszystkim oczyszczenie właściwą dietą. Warto włączyć do diety karczochy, ostropest plamisty, które pomogą oczyścić wątrobę z toksyn.

Zaburzenia pH żołądka

Powodem zaburzeń pH żołądka, podobnie jak zaparć, jest niewłaściwa dieta, bogata w białko, cukier oraz żywność wysoko przetworzoną. Niewłaściwe pH żołądka ma duże znaczenie w powstawaniu zmian trądzikowych, więc nie tylko osoby z TR powinny zadbać o odpowiednie zakwaszenie, ale równie te które borykają się z trądzikiem.

Dysbioza jelitowa

Jest to taki stan organizmu, w którym występują znaczne odmienności w normalnej florze bakterii i grzybów zamieszkujących jelita. Powoduje to upośledzone wchłanianie witamin i minerałów oraz prowadzi do tzw. „cieknącego jelita”. Skutkiem może być właśnie zaostrzenie zmian trądziku różowatego.

Cały etap detoksu i wzmocnienia układu pokarmowego należy powiązać już z właściwą dietą, która powinna być kontynuowana po zakończeniu oczyszczania.

Najlepsza dieta dla osoby, która boryka się z TR, to taka, która jest dostosowana do potrzeb organizmu. Wzorcowym podejściem do leczenia byłoby wykonanie badań na alergie pokarmowe. Dieta mająca na celu leczenie trądziku powinna być ułożona przez specjalistę. Dostosowana do potrzeb, opracowana na podstawie pogłębionego wywiadu. Niektóre produkty mogą łagodzić objawy trądziku, a niektóre zaostrzać.

Niestety badania w kierunku alergii pokarmowych są drogie i nie wszystkie osoby mogą sobie pozwolić na ich wykonanie. Można więc wsłuchać się w swój organizm i na zasadzie eliminacji najbardziej alergennych pokarmów obserwować swoją cerę. Jest to proces żmudny i długotrwały, ale skuteczny. Wymaga od nas dość dużej dyscypliny, jednak gra jest warta świeczki.

Mając trądzik różowaty dobrym krokiem będzie eliminacja nabiału z diety, przede wszystkim krowiego. Po jakimś czasie można wprowadzać nabiał kozi i owczy i obserwować cerę. Na pewno trzeba unikać takich alergennych pokarmów jak: kakao, kawa, pomidory, wieprzowina, ostre przyprawy, takie jak pieprz, curry, chili oraz różne sosy, takich jak winegret, sojowy i pomidorowy. W procesie leczenie istotne jest również odstawienie glutenu, na pewno podczas detoksykacji organizmu. Niezbyt korzystne dla trądziku różowatego są też mocne czarne herbaty, mocne kawy oraz alkohol. Osoby cierpiące na trądzik powinny też unikać cukru i wszystkich produktów przetworzonych które go zawierają, fast foodów, przetworzonego mięsa, orzechów oraz produktów zawierających duże ilości konserwantów.

Ważne jest natomiast, aby zwiększyć ilość substancji odżywczych, ponieważ one korzystnie wpływają na ogólny stan cery, zwiększają odporność organizmu oraz przyspieszają regeneracje skóry.

Do tych substancji odżywczych zalicza się: witaminę E, witaminę C oraz witaminę A. Witamina E jest obecna w dużych ilościach w nasionach słonecznika, sezamu, a także w olejach. Witaminę C można spotkać w czarnej porzeczce, natce pietruszki, dzikiej róży, natomiast witamina A obecna jest w marchewce, dyni, morelach, nektarynkach, czarnej porzeczce. Tak więc mając trądzik różowaty spożywanie tych produktów jest bardzo mile widziane.

Dieta powinna obejmować duże ilości dobrej jakości kwasów tłuszczowych. Znajdują się na przykład w oleju lnianym oliwie z oliwek, słoneczniku czy oleju kokosowym. Poprawiają ogólny wygląd skóry oraz zwiększają odporność organizmu.

Właściwa dieta zapobiegająca zaburzeniom pracy przewodu pokarmowego jak również trądzikowi różowatemu powinna zawierać ponadto dużo błonnika pokarmowego, pre- i pro-biotyków dostępnych w kiszonkach oraz warzyw i owoców bogatych we flawonoidy.

Pamiętajcie!!! Bezwzględnie należy unikać wszelkich płynów zawierających alkohol, ponieważ jest on w tym przypadku szkodliwy.

Dieta ma bardzo duże znaczenie, dlatego warto ją stosować, przydadzą się też suplementy, które z jednej strony działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Przykładowo cynk, który to rewelacyjnie wspomaga proces leczenia skóry, czy witaminy z grupy B. Z drugiej będą wzmacniać naczynia krwionośne, które przy trądziku różowatym mogą pękać. Dietę warto także wspomóc naparami ziołowymi. Niektóre zioła, które dedykowane są wspomaganiu leczenia trądziku różowatego to:

RUMIANEK
Właściwości zdrowotne wykazuje cała roślina, ale produkty lecznicze zawierają głównie kwiaty rumianku. Rumianek działa przeciwzapalnie, wiatropędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie. Może się również okazać pomocny przy alergiach. Herbatka rumiankowa może być spożywana kilka razy dziennie.

RDEST PTASI

Wykazuje m.in działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające i bakteriobójcze. Reguluje przemianę materii. Garbnikom i innym związkom fenolowym obecnym w zielu rdestu ptasiego przypisuje się działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Kwas salicylowy i flawonoidy nasilają diurezę (wydzielanie moczu). Stosowany jest jako środek czyszczący krew w dolegliwościach skórnych.

NAGIETEK LEKARSKI

Nagietek i jego przetwory działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, grzybobójczo. Pobudza działanie wątroby, przez co wytwarza ona więcej żółci i eliminuje zbędne produkty przemiany materii. Posiada też właściwości immunostymulujące.

KORZEŃ ŁOPIANU

Przetwory z korzenia łopianu poprawiają przemianę materii i pomagają usuwać z organizmu szkodliwe produkty jej przemiany. Nadają się do leczenia chorób skóry związanych z jej przetłuszczaniem się takimi jak trądzik, zakażenia mieszków włosowych i czyraki, jako środek „czyszczący krew” i poprawiający przemianę materii m. in. w trądziku.

FIOŁEK TRÓJBARWNY

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest sprawdzonym środkiem w wielu różnych chorobach skóry i jest zalecany także przy trądziku. Jego główne substancje czynne to flawonoidy, a wśród nich przede wszystkim rutozyd. Stosuje się do zarówno wewnętrznie do oczyszczania krwi jak i zewnętrznie do oczyszczania skóry.

DYMNICA POSPOLITA

Posiada właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe. Reguluje  wydzielanie żółci, obniża też zbyt wysoki poziom tłuszczów we krwi i pobudza przemianę materii. Przetwory z dymnicy stosuje się do odtruwania organizmu i miejscowego przyspieszania tempa metabolizmu w chorobach skóry.

Zioła parzyć 20 minut pod przykryciem, pic 3 x dziennie małymi łykami. Należy je pić wymiennie, każdego miesiąca kolejne. Wtedy najlepiej zweryfikować co nam pomaga, jakie zioła najlepiej tolerujemy.

Na koniec kilka słów o tym od czego zależy sukces.

Tylko pogłębiony wywiad i stała współpraca z terapeutą doprowadzą do zamierzonych rezultatów. Dodam że w procesie leczenia nie powinno zabraknąć Wam cierpliwości i czasu.

Trwa on dość długo, sam proces detoksykacji organizmu, uzależnia się od pór roku. Tak więc chcąc przejść przez cały program trzeba liczyć minimum rok. Polecam również zainteresować się składami kupowanych kosmetyków do pielęgnacji twarzy. Kosmetyki naturalne przy tej okazji mogą sprawdzić się dużo lepiej niż standardowa pielęgnacja dostępna w drogeriach.

Jeśli chcesz otrzymać spersonalizowany, dostosowany do potrzeb Twojej cery program naturoterapii twarzy, skontaktuj się ze mną i umów na sesję indywidualną, dostępną również on-line.